In tegenstelling tot andere muziekinstrumenten staat het orgel vast - het is gebonden aan de architecturale ruimte eromheen, meestal een kerkschip. De organist bespeelt niet alleen de toetsen en pijpen van het orgel, hij gaat ook een interactie aan met de ruimte en werkt de vorm, grootte en materialen van het kerkschip uit in hun uniciteit.

Met orgelmuziek moet men niet alleen denken in de categorieën melodie en harmonie, maar deze ook waarnemen als een reeks prikkels die resoneren in de architecturale structuur. Muziek als uitdrukking van de ruimte.

De tegenstem van het orgel in dit concert is de contrabas. Dit snaarinstrument biedt een reusachtig spectrum aan soms verrassende klankmogelijkheden en speeltechnieken, die in de dialoog van de twee muzikanten nog meer mogelijkheden openen in het ontwerp van de klankruimte.

Ere Lievenen (orgel) en Ilya Ziblat Shay (contrabas) wijden zich beiden aan de hedendaagse muziek en improvisatie. Samen verkennen zij klankwerelden en delen ze hun speelse dialoog met het publiek. Hiervoor creëerde Ilya Ziblat een (grafische) notatie, een plan voor een verrassende muzikale reis waarvan de klanken de luisteraars zullen omhullen.

Ere Lievonen speelt op de spinet, piano, fortepiano en op het orgel, daarnaast componeert en arrangeert hij. Als musicus is hij gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk en historische toetsinstrumenten en in hedendaagse muziek, in het bijzonder hedendaagse muziek voor klavecimbel en andere historische instrumenten. Hij heeft opgetreden als solist en kamermusicus op tal van concerten en festivals voor oude muziek in Europa en de VS. Hij heeft meer dan 250 nieuwe muziekstukken in première gebracht. Ere Lievonen heeft een bijzondere belangstelling voor microtonale muziek. Sinds 2009 is hij organist van het unieke microtonale Fokker-orgel in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en is hij wereldwijd bekend als vertolker van microtonale muziek.

Ilya Ziblat Shay is componist en uitvoerder. Zijn werken combineren notaties (in verschillende vormen en vormen, van open tot gestructureerd), improvisatie en interactieve live-elektronische systemen. Als contrabassist heeft hij samengewerkt met ensembles en muzikanten in heel Europa en heeft hij op vele internationale podia en festivals opgetreden. Ilya Ziblat Shay is ook actief in muzikaal onderzoek; hier benut hij zijn veelzijdige muzikale praktijk om bestaande muzikale conventies uit te dagen en de aandacht te vestigen op de relatie tussen muzikanten en hun omgeving. Ilya Ziblat Shay is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden; hij geeft lezingen op internationale conferenties en publiceert in wetenschappelijke tijdschriften.